Οι Εκκλησίες μας

aggeorgios4

I.N.   Άγιου Γεώργιου Λιθοβουνίων  Τεγέας

Ο Αγ. Γεώργιος είναι ο ενοριακός ναός του χωριού Λιθοβουνίων Τεγέας, ο οποίος  χτίστηκε το έτος  1860  από τους κατοίκους του χωριού και ανήκει σε ρυθμό Βασιλικής.

Ο Ναός , πλήρως ανακαινισμένος,   βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του χωριού δίπλα από το καταπράσινο άλσος. Στον περίβολο του ναού συναντάμε  το πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού καθώς επίσης και το κοιμητήριο της ενορίας.

Εισερχόμενοι εντός του ναού αντικρίζουμε το ξυλόγλυπτο παλαιό τέμπλο του ναού, Τα ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας καθώς επίσης το ξυλόγλυπτο Δεσποτικό με το παραθρόνιο του  και το παγκάρι. Τέλος μπορούμε να αντικρύσουμε τις αγιογραφίες του ναού οι οποίες αποπερατώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Στο Ναό ανήκει επίσης και το μοναδικό εξωκκλήσι του χωριού  το οποίο είναι αφιερωμένο στην  Ζωοδόχο Πηγή και  γιορτάζει πανηγυρικά κάθε χρόνο την Παρασκευή του Πάσχα. Ο Ναός πλήρως εξοπλισμένος, είναι χτισμένος στο δυτικό τομέα του Παρθένιου όρους,  με θέα την Τρίπολη, στην περιοχή Κουμά όπως αποκαλείται από τους ντόπιους.

Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού βρίσκονται χτισμένοι βοηθητικοί  χώροι οι οποίοι συμβάλουν στις εορταστικές εκδηλώσεις  που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο  στην εορτή  της Ζωοδόχου Πηγής  καθώς επίσης και τις Γεννήσεως της Θεοτόκου ημέρα κατά την οποία εγκαινιάστηκε ο Ναός. 

x2

Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Λιθοβουνίων Τεγέας